fredag den 22. februar 2013

Krumtappen i mit røgeri

Jeg startede med at røge kød osv for et par år siden og det starede egentligt ved lidt af en tilfældighed, ved at jeg faldt over en meget smart lille indretning: en ProQ Coldsmoke Generator. Den består i al sin enkelhed af en firkantet spiral i metalnet. Når den skal bruges fylder man den bare med træsmuld og antænder den. Efter et par minutter stiger der en velsignet lille røgsøjle op fra den og det fortsætter den med i cirka 12 timer. Mange der hjemmerøger anvender en stor foliebakke og ligge så en portion træsmuld i en hestesko form og antænder den ved hjælp af lidt sprit. Mange der anvender den metode kan have besvær med at holde gløden i live, navnlig i fugtigt vejr. ProQ'en røger lystigt uanset vejr og vind. Jeg tror det har en betydning at den er lavet af metalnet og derfor kommer der luft til gløden fra flere sider. En anden fordel ved generatoren er at det er en sand spargris! Der går højst 100 g smuld til 12 timers røgning. Det er ikke helt uden betydning, da røgesmuld er halvdyrt. Man kan ikke anvende det smuld der ligge på jorden når man er færdig med at save brænde. Det indeholder olie fra motorsaven. Det mest anvendte smuld er bøgesmuld. Det skal ihvertfald være smuld fra løvtræet og ikke fra nåletræer. Nåletræer indeholder harpiks og det giver en grim smag til det røgede emne.Man kan tilsætte andre træsorter som feks frugttræ eller enebærkviste. Selve enebærret er osse fint at blande i smuldet Jeg har købt 15 kg bøgesmuld og med 100 gram pr røgning er der til mange kilo kød!

Altså forholder det sig således at den ProQ Coldsmoke generator er hjertet i mit hjemmerøgeri. Den kan købes for små 400 kr så vidt jeg husker.


7 kommentarer:

 1. Hundeme en flot startside. Tillykke med det.

  SvarSlet
 2. God beskrivelse,men jeg har lige et par spørgsmål,er den Pro Q virkelig så god som du skriver,og har du prøvet med træpiller i den?Jeg har overvejet en der hedder Smokai til koldrøgning-kender du til den?

  Jan

  SvarSlet
 3. Hvis den ikke var god....så ville jeg da ikke skrive det og anbefale den! Jeg har ikke prøvet den med træpiller og det har jeg svært ved at se fidusen ved. Den fungere storartet med smuld, hvis man sørger for at holde den ren som jeg har beskrevet. Kender ikke noget til den Smokia,men den ser da fancy ud. En hel del dyre i både anskaffelse og vist osse i brug.

  SvarSlet
 4. Super,jeg bruger nemlig træpiller i min smoketube og det ryger rigtig fin i den,og det kunne være fin hvis det røg lige så godt i en ProQ

  SvarSlet
 5. Er det alm. træpiller som dem man fyre med i pilleovne? Har du styr på træsorten de er lavet af? Troede at de primært bestod af nåletræ og det er ikke anbefalelseværdigt pgra harpiksindholdet som giver afsmag. Men det er da bare at give det et forsøg hvis du investerer i en ProQ,ellers må du jo bare have fat i en pose smuld.

  SvarSlet
 6. Jeg har snakket med producenten af pillerne i Tyskland,og de kan godt bruges :-)

  SvarSlet
 7. Hvor stor ovn kan den bruges i har lige bykket en der er rimlig stor fln blog
  hilsen Leif
  hin side.

  SvarSlet